Публикувано на

Входна врата, каква и накъде да се отваря?

Входна врата за къща с красива веранда

Виждали сме, както най-вероятно и Вие, най-различни входни врати. Тип „направи си сам” или пък скъпарски тип – поръчкова. Много често се монтират две врати на мястото на входната. Модели и варианти много, решения също. Имало е врати, както такива, които биха издържали война, така и до тях монтирани врати, тип „интериорна” за входна.

Хора много, мнения много, врати и решения също много…

И така, както стана ясно Вие и само Вие трябва да решите каква врата да монтирате като входна. Дали нещо стойностно и качествено, като естествено за това сте решили да отделите необходимата сума + монтажа за нея или пък просто да замените Вашата съществуваща с нещо „малко по-добро” на достъпна цена. Поставяне, модел, клас… Вие избирате.

 

Tъмна входна врата

 

Отварянето на вратата

По темата за отварянето на вратата и посоката има написани много статии. И все различни. Ако трябва да се ориентираме по правилата, то… няма смисъл. Не си правете труда да се мъчите да се запознавате тепърва с правилата. Има написани правила за всяка една посока на отваряне – повярвайте ни!

В много малко случаи, когато сградата е нова, правена по проект има някаква посока, взета като стандартна, която нямате право да променяте. Така, че със сигурност това е най-удачната посока за вашия дом.

Висока жилищна сграда

Всичко зависи от Вас

Всъщност няма прието единно правило накъде да се отваря входната врата. В днешно време всеки клиент решил да подменя вратата си се съобразява по-скоро с пространството в дома, както и това пред вратата. Ако има предостатъчно място навътре, и старата врата се е отваряла натам, то няма причина да се сменя посоката. Ако пък коридорът навън е широк и позволява да се отваря навън, може и да се смени посоката на отваряне. Естествено препоръчваме това да бъде съгласувано и с близките съседи, за да си спестите ненужните „разправии”, които могат да възникнат занапред.